Kuva: Marjo Nurmi

Ilpo Laspas (s. 1984) aloitti pianonsoiton opiskelun 9-vuotiaana ja cembalon- ja urkujensoiton opinnot 1999. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa cembalonsoittoa Elina Mustosen ja urkujensoittoa Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin johdolla hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle kaikilla kolmella soittimellaan. Hän suoritti mm. cembalon-, urkujen- ja continuosoiton A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi 2009. Laspas piti ensikonserttinsa uruilla ja cembalolla Helsingin tuomiokirkon kryptassa 2011. Taiteelliset tohtoriopintonsa Sibelius-Akatemiassa Laspas suoritti 2010–2015 aiheenaan Johann Sebastian Bachin musiikin tulkitsemisen eri ulottuvuuksia uruilla ja cembalolla, ja musiikin tohtoriksi hän valmistui keväällä 2016. Suomen Kulttuurirahasto tuki hänen tohtoriopintojaan ja taiteellista työskentelyään sekä yksi- että kolmivuotisella apurahalla.

Laspas on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla. Tohtoriopintojensa aikana hän opiskeli erityisesti Berliinissä opettajinaan professorit Paolo Crivellaro ja Leo van Doeselaar (urut) sekä Mitzi Meyerson (cembalo).

Laspas on menestynyt useissa kilpailuissa (mm. toinen palkinto sekä yleisöpalkinto kansainvälisessä Johann Sebastian Bach -cembalokilpailussa Leipzigissa 2006 ja toinen palkinto samaisen kilpailun urkusarjassa 2008). Laspas on valittu Vantaan Barokin 2006, Pori Organin 2009, Turun tuomiokirkon 2009 ja Lahden Kansainvälisen Urkuviikon 2010 vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Laspas on saanut Pro Musica Säätiön stipendin 2014.

Laspas on levyttänyt Aimo Känkäsen urkumusiikkia 2015, ja harmonikkataiteilija Markku Lepistön kanssa historiallista 1800-luvun harmonikkaohjelmistoa piano- ja cembalosäestyksellä 2021.

Laspas konsertoi ahkerasti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Viimeaikaisia suurimpia projekteja on ollut Wagnerin Parsifal-, Nibelungin sormus- ja Tristan ja Isolde -oopperoiden kaikkien orkesteriosuuksien sovitukset uruille ja konserttiversioiden esitykset laulajien ja toisinaan muutaman soittajan kanssa Eurajoki Bel Canto -festivaaleilla. Parsifal esitettiin 2020 ja neliosainen Nibelungin sormus 2021 ja 2022. Tristan ja Isolde esitetään keväällä 2023 myös Helsingissä.

Laspas toimi urkurina myös Teatro Productions Oy:n tuottamassa Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa, joka esitettiin dramatisoituna näyttämöversiona pianon, urkujen ja lyömäsoitinten säestyksellä Joensuun kirkossa ja Nilsiän Aholansaaressa 2022.