Niilo Ruotsala (s. 2002) aloitti musiikilliset opintonsa Eero Mannisen opissa Itä- Helsingin Musiikkiopistossa vuonna 2010. Hän jatkoi myöhemmin opintojaan Helsingin Konservatoriossa Antti Hotin oppilaana ja valmistui sieltä vuonna 2021, saaden samalla stipendin menestyksestä piano-opinnoissaan. Samana vuotena Ruotsala hyväksyttiin Sibelius Akatemiaan, jossa hänen opettajanaan toimii Antti Hotti.

Ruotsala oli osa Nuorten Pianoakatemiaa vuosina 2018-2021. Siellä ollessaan hän oli osallisena monilla mestarikursseilla, muun muassa opettajilla Aquiles Delle-Vigne, Marc-André Hamelin, Nikolai Lugansky ja Antti Siirala. Hän on myös saanut tunteja Robert Leviniltä, Konstantin Boginolta sekä Liisa Pohjolalta.

Ruotsala on menestynyt monissa kilpailuissa, kuten Steinway Piano Festival – tapahtumassa Suomessa ja Golden Classical Music Awards -kilpailussa, jossa hänet palkittiin ensimmäisellä palkinnolla ja Rahmaninov-erikoispalkinnolla. Hän pääsi Golden Classical Music Awardsin palkinnon myötä esiintymään New Yorkin Carnegie Halliin. Ruotsala on menestynyt hyvin myös kamarimusiikissa; hän ja hänen liedparinsa Johan Krogius voittivat ensimmäisen palkinnon Helsinki Lied -kilpailussa vuonna 2021.

Hänen tärkeitä sooloesiintymisiään ovat mm. Camerata Vihdin solistina toimiminen, nuorten taiteilijoiden konsertti Mäntän Musiikkijuhlilla, Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin solistina toimiminen sekä esiintyminen Iittalan musiikkijuhlilla.

Niilon soittoa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Majaoja-säätiö ja Pro Musica -säätiö.